Befejeződött a Pándy Kálmán Otthon létesítményeinek energetikai fejlesztése
2015-11-30 14:23:50

A fejlesztés eredményeként a Pándy Kálmán Otthon épületenergetikai fejlesztése valósult meg, teljes külső nyílászáró cserével, homlokzati-, lábazati- (alagsori), és tetőszerkezet-hőszigetelés létesítésével. A projektet megelőzően az épület energetikai szempontból a hatályos hőtechnikai előírásoknak nem felelt meg.
A pályázatnak köszönhetően sok cél megvalósult. Egyrészt Mohács város szociális infrastruktúrájának egy újabb bentlakásos intézménye újult meg. Másrészt a hőszigetelésnek és a külső nyílászárók cseréjének köszönhetően nőtt a szobák és irodák komfortfokozata így kijelenthető, hogy a felújításokkal a gondozottak életkörülményei mellett az intézmény dolgozóinak munkakörülményei is sokat változtak pozitív irányba. Nem elhanyagolható, hogy az intézménybe, látogatóként érkezőket is egy szebb, rendezettebb környezet fogadja, mely az intézmény megítélését kedvezően érinti. A fejlesztés pozitív eredményei nem csak lokálisak mivel az épület hőtechnikai jellemzőinek nagyarányú javulása következményeként jelentősen csökken az épület éves üzemeltetési költsége, és az üvegházhatású gázok kibocsátása.

 

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2015.11.30.

 

  

 További képek a Galéria menüpontban...

 

 

Rövidesen befejeződik a Pándy Kálmán Otthon korszerűsítése
2015-11-23 08:31:30

Rövidesen befejeződik a Pándy Kálmán Otthon korszerűsítése. A tetőtér új hőszigetelése már elkészült így bent már csak az nyílászárócseréből adódó javítási munkák vannak hátra. A kinti munkák is a végső fázisban járnak ugyanis a kedvező időjárásnak köszönhetően elkészültek a az épület színezésével így már csak a lábazati díszítő vakolat felhordása maradt hátra.

 

 

 

Jó ütemben haladnak a munkák
2015-11-16 11:36:37

 A napokban a jó időjárásnak hála jó tempóban haladtak a munkák. Az épület csaknem egészén már az új szigetelés látható és sok helyen már be is vakolták azt. Sőt az épület egyes homlokzatain már a  festéssel is végeztek (képünkön a lefestett keleti homlokzat). A kivitelező elmondása alapján már a héten befejeződhet az épület színezése.

 

A keleti homlokzat már kész 

További képek a Galéria menüpontban...

 

A keleti homlokzat már csak a színezésre vár
2015-11-06 14:20:51

 Az épület egészét nézve, jól haladnak  a munkákkal. Az épület nagyobb részén a szigetelést már felhelyezték és az új nyílászárók jelentős része beépítésre került. A munkafolyamatok egymással párhuzamosan zajlanak az épület egészén. A keleti oldalon már csak a színezés van hátra. A kivetelező szerint nagyon jó ütemben haladnak a munkák, melyhez a jó időjárás is hozzájárul. 

 

 

További képek a Galéria menüpontban...

 

Nyílászáró csere bentről nézve
2015-11-04 10:24:17

 A nyílászárók cseréje a tervezett ütemben halad. Az épületet kívülről szemlélő nem is gondolná, hogy mekkora munkával jár az ablakcsere. Az épületből nézve azonban jól látszik, mekkora anyagvesztéssel jár a bontás, majd az azt követő javítási munkák. Fontos megemlíteni, hogy a tetőszerkezet hőszigetelésében is látványos előrelépések történtek (képek a Galéria menüpontban).

 

 

További képek a Galéria menüpontban...

 

Megkezdődött a homlokzati nyílászárók cseréje
2015-10-29 14:22:26

A szerkezetileg elavult, tömítettségi és hőtechnikai jellemzőket figyelembe véve rossz állapotú külső nyílászárók sorsa megpecsételődött, ugyanis megérkeztek az újak. Ez utóbbiak hő híd mentes, egyedi gyártású, műanyag szerkezetű nyílászárók, melyek hőszigetelő üvegezéssel és kettős tokszerkezettel készültek. Az új belső ablakpárkányok fehér műanyagból, míg a külsők alumínium anyagú fehér festéssel fognak elkészülni.

 

 

További képek a Galéria menüpontban...

 

Jól haladnak az új szigetelés felhelyezésével
2015-10-19 15:10:48

 A Pándy Kálmán Otthon létesítményeinek fejlesztése jó ütemben halad. A munka már az épület minden fejlesztéssel érintett részén zajlik. Az eddig csak előkészített déli homlokzaton is sok előrelépés történt a napokban, mely a képeken is jól érzékelhető. A kivitelező elmondása alapján hamarosan megérkeznek a helyszínre az új, korszerű nyílászárók is.

 

Jól haladnak az új szigetelés felhelyezésével.  Jól haladnak az új szigetelés felhelyezésével

További képek a Galéria menüpontban...

 

Már szigetelik az épület falait
2015-10-13 13:21:01

 Kezdetét vette a lábazat és a homlokzat szigetelőréteggel történő ellátása, az épület északi illetve keleti oldalán. A új, korszerű szigetelés nagy mértékben javítani fogja az épület energetikai tulajdonságait. A holmokzatra a fotón is látható 16 cm vastag vtg ROCKWOOL FRONTROCK MAX E vakolható inhomogén kőzetgyapot kerül fel hőszigetelő lemezzel, a rendszerelőírás szerinti rögzítéssel, üvegszövet háló erősítéssel.

 

A korábbi tűzveszélyes és hátrányos tulajdonságú szigeteléssel ellentétben a ROCKWOOL FRONTROCK MAX E a gyártó holnlapja szerint: "Kiváló hőszigetelő. Nem éghető, hő hatására füstöt nem fejleszt, nincs égvecsepegés, a tűzterjedést megakadályozza. Nemcsak jól hangszigetel, hanem hangelnyelő képessége is kiemelkedő. Teljes keresztmetszetében víztaszító, felületéről a vízcseppek leperegnek, de ugyanakkor páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező, aminek köszönhetően nem akadályozza a homlokzatokon keresztüli páravándorlást. Nem zsugorodik, hőtágulása nincs. Egészségre nem káros: magas biológiai oldódóképességű."

Forrás: http://www.rockwool.hu/termekekesmegoldasok/u/4224/homlokzati-h%C5%91szigetelesek/frontrock-max-e 

 

 

 

Már szigetelik az épület falait  Már szigetelik az épület falait

További képek a Galéria menüpontban...

 

Már állnak az állványok az épület déli homlokzatánál is
2015-10-05 14:01:22

 Már az épület déli homlokzatánál is felállították az állványokat. Az eddigi munkákkal összhangban az épület többi részén is már tart a munkák előkészítése. Ezen a héten a padlás felmérése is megtörtént, így nemsokára a tető hőszigetelésének korszerűbbre cserélése is startot vesz. Ez utóbbi 25 cm vastagságban ROCKWOOL Airrock LD hőszigetelő lemezzel lesz ellátva. 

 

  Keleti homlokzat

További képek a Galéria menüpontban...

 

Már folyik a régi szigetelőréteg eltávolítása
2015-09-30 14:18:45

 A héten elkezdték eltávolítani az Pándy Otthon eddig meglévő homlokzati szigetelését. A mellékelt fotókon éppen az épület keleti homlokzatáról távolítják el a korábbi réteget, mely jól láthatóan darabokban csak kis darabokban szedhető le.

 

 

További képek a Galéria menüpontban...

 

Megkezdődött a munkálatok előkészítése
2015-09-25 15:11:51

A héten megkezdődött a munkálatok előkészítése, melynek során már felállították az építési állványszerkezeteket az épület keleti és déli oldalán. A tényleges munka napokon belül megkezdődik. Először a meglévő, elavult homlokzati szigetelés kerül eltávolításra ez épület egészén, majd ezt követi az új 16 cm vastag kőzetgyapot felhelyezése a homlokzatra. Ezzel párhuzamosan a lábazat 11 cm vastag szigetelőréteggel lesz ellátva.

 

Megkezdődtek a munkálatok  Megkezdődtek a munkálatok 2

További képek a Galéria menüpontban...

 

Megújul a Pándy Kálmán Otthon épülete
2015-09-01 10:32:37

Mohács Város Önkormányzata 2015 szeptemberében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program rendszeréhez benyújtott "Mohácsi Egészségügyi Alapellátó épületének komplex épületenergetikai fejlesztése" című "KEOP-5.7.0/15-2015-0073" azonosítószámú pályázat 95 019 768 Ft (támogatási intenzitás 100%) támogatásban részesült.


A projekt tervezett befejezési dátuma: 2015.11.30.

 

Fejlesztés előtti állapotok:

 

A projekt keretében felújítandó Mohácsi Egészségügyi Alapellátó Szolgálat épülete az 1970-es évek elején épült, melyben háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi rendelők, központi háziorvosi ügyelet működik. Az intézmény fenntartását a pályázó, Mohács Város Önkormányzata a 2011. évi CLXXXIX törvény szerint kötelező önkormányzati feladatként biztosítja. Az épület energetikai állapotfelmérése után az épület műszaki állapotáról megállapítható, hogy az épületszerkezet ugyan jó állapotban van, azonban a külső homlokzati falainak, tető- illetve pincefödémének hőszigetelés nem felel meg a hatályos hőtechnikai előírásoknak, az épület energiamérlege rendkívűl rossz. A teljes épület hőszigetelése újra építendő. A külső nyílászárók szerkezetileg elavultak, tömítettségük, hőtechnikai jellemzőik rendkívül rosszak, cseréjük indokolt.

 

     

 

A projekt célja:

 

A projekt célkitűzése, hogy az épület éves üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen csökkenjen. A projekt célcsoportja az épületben megforduló betegek és dolgozók,  de tulajdonképpen a város teljes lakossága, hiszen az energiahatékonysági intézkedések által elért költségmegtakarításnak köszönhetően a város költségvetésében plusz források szabadulnak fel. A projekt kereteben a Mohácsi Egészségügyi Alapellátó eplületenergetikai fejlesztese valósul meg, teljes külső nyilászáró cserével; az épület homlokzatainak, lapos tetejének és pincefödémjének hőszigetelésével; a napos oldalak árnyékolását, valamint a járulékos építőipari munkákat tartalmazza.

 

 

A projekt során megvalósuló fejlesztések:

 

Külső nyílászárók cseréje: A kibontott elavult nyílászárók helyre hőhíd-mentes 6 cellás műanyag, egyedi gyártású ablakok építendők be, argongáz töltésű hőszigetelt üvegezéssel, kettős tokszerkezettel. A belső ablakpárkány fehér műanyag szerkezet, a külső ablakpárkány aluminium anyagú lesz. Az árnyékoló szerkezetek méretre készített, a homlokzat külső síkjára kiemelt külső lamellás árnyékoló, 80 mm széles, elfordítható permetezett lamellákkal lesz ellátva.

 

Homlokzati hőszigetelés: 16 cm vastag vtg ROCKWOOL FRONTROCK MAX E vakolható inhomogén kőzetgyapot hőszigetelő lemezzel, a rendszerelőírás szerinti rögzítéssel, üvegszövet háló erősítéssel valósul meg.

Lábazat hőszigetelés: 11 cm vastag ATH EXPERT FIX lábazati hőszigeteléssel valósul meg.

 

Tető hőszigetelés: 22 cm vastag NIKECELL EPS 150 standard expandált polisztirol keményhab hőszigetelő lemezzel, meglévő csapadékvíz elleni szigetelésre fektetve valósul meg.

 

Pincefödém hőszigetelése: 15 cm vastag ROCKWOOL FRONTROCK MAX E vakolható inhomogén kőzetgyapot hőszigetelő lemezzel, rendszerelőírás szerinti rögzítéssel, üvegszövet háló erősítéssel.